Blahoslavenství jsou kompaktní, vzájemně se doplňující ukazatele pro pevnější a hlubší mezilidské vztahy i pro vztah člověka s Bohem. Jedno každé z nich obsahuje i Boží odpověď na to, budeme-li mít touhu ho realizovat ve svém osobním životě.

   Každého asi osloví jiné z blahoslavenství, pro každého bude jeho srdci bližší nějaké jiné. Osobně mám oblíbené: "Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství". Důvod není nijak zbožný - protiklady se přitahují a já jsem cholerik, takže milosrdenství je pro mě jako krásná a spanilá, žel však nedostupná princezna.

   Nicméně v kontextu aktuálního světového dění, i toho, čím jsme si v uplynulých 4-ti dnech museli projít zde v Čechách, bych dnes vyzdvihnul jiné a to konkrétně: "Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni syny Božími".

   Jako první asociace tohoto blahoslavenství mi na mysl přišla modlitba sv. Františka z Assisi: "Učiň mě Pane nástrojem, ať zářím Tvým pokojem". Je v kancionále pod č. 928, tak nabízím možnost se ji modlit v tiché chvilce po sv. přijímání.

   Sv. František na to jde přímo. Ví, že dárcem pokoje je sám Bůh a proto namísto vlastní aktivity a nějakého sebepřemáhání se s důvěrou a odevzdaností obrací na Pána, aby to byl On, kdo jej učiní tím tvůrcem pokoje. A neprosí, aby měl pokoj od ostatních, ale pro ostatní.

   V tom je vlastně návod na všechna blahoslavenství. S o co větším odhodláním a důvěrou budeme předstupovat před Boží tvář, čím víc času, prostoru a naděje vložíme do Pánových rukou, tím spíš bude skrze nás jednat, tím spíš Jeho pokoj, Jeho milosrdenství, Jeho láska budou moci i skrze nás proměňovat svět okolo. A nám samotným to ani nemusí připadnout. Ve zkratce: blahoslavenství = svěřit celý svůj život v důvěře do rukou Božích a pak se nechat překvapit.

   Sv. František, autor té modlitby, se Pánu takto odevzdal a už víc jak 800 let inspiruje muže i ženy, řeholníky i manžele, mládež i seniory na všech kontinentech naší krásné planety.

   a tak přeju nám všem, ať jsme našemu Pánu stále blíž, ať se nebojíme svěřit svůj život do Jeho rukou a v tichosti a nenápadně se tak na nás mohou začít naplňovat ta blahoslavenství i jejich přísliby. A přeju vám, ať ten Boží pokoj skutečně do světa předáváte, abych, díky vaší osobní svatosti, i já, nebohý cholerik, nakonec našel způsob jak se stát milosrdným.

AMEN